Psikiyatride İlaç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
İlaç tedavisini planlanırken kişiye uygun en etkili ve en az yan etkisi olan ilacı en düşük dozdan başlayarak kademeli olarak artırmak gerekir. İlaç seçimi psikiyatri uzmanınız tarafından hasta/danışanın detaylı değerlendirilmesi sonucunda yapılmaktadır. Bu değerlendirilmeyi yaparken hem ruhsal hem de bedensel açıdan kişi bütüncül olarak değerlendirilir.
Kronik Hastalığı Olanlarda İlaç Tedavisi Nasıl Planlanır?
Özellikle kronik hastalığı olanlarda uygun görülen kan tahlileri ve/veya diğer tetkikler yapıldıktan sonra ilaç seçimi daha uygun olacaktır. Özellikle yaşlılarda metabolizma hızı azaldığı için ilaçların yıkılması ve atılması yavaşlar bu nedenle yan etki görülme sıklığı arttığı için tedavi dozları daha düşük tutulur.
Gebe ve Emziren Kadınlarda Psikiyatrik İlaç Kullanılabilir mi?
Gebe ve emziren kadınlarda hayatını çok etkileyen bir durum olmadıkça ilaç tedavisi planlanmaz. Eğer ilaç tedavisi başlanacaksa yakın takip altında olması gerekmektedir.
Sıkıntı Yaşadıkça Ara Sıra İlaç Kullanmanın Faydası Olur mu?
Psikiyatride kullanılan ilaçların çoğunun etkisi 4 haftalık düzenli bir kullanımı takiben başlar. Yani sıkıldım hemen bir ilaç alayım da rahatlayayım görüşü gerçekçi değildir. Sadece anksiyolitik grubu dediğimiz yeşil reçete ile alınabilen ilaçlar kullanıldığı andan itibaren etki gösterir. Bu ilaçların kullanımının da kısa süreli tutulması gerekir.
Telif Hakkı © 2018 Melek Cengiz Mete Muayenehanesi - Tüm Hakları Saklıdır.