Uyku problemi yaşıyorsanız, kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bulunduğunuz ortama uyum sağlamakta zorlanıyorsanız, kendinizi sürekli keyifsiz, yalnız, mutsuz hissediyorsanız, gün içinde sık sık dalıp gitmeleriniz oluyorsa, konsantre olmakta zorlanıyorsanız, gelecek kaygısı yaşıyor, ….karar vermekte zorlanıyorsanız, kendinizi çaresiz hissediyor veya tarif edemeyeceğiniz karışık ,anlamsız duygularınız varsa psikolojik destek alma ihtiyacınız doğmuş demektir.
Tıp Fakültesini bitirdikten sonra ruh sağlığı ve hastalıkları üzerine uzmanlaşmış tıp hekimidir. Hastalarının tedavilerinde ilaç ve/veya psikoterapi yöntemlerini kullanabilir. Terapi eğitimi alan psikiyatristler tedavilerinde bu iki yöntemi de kullanabilmektedir. Psikiyatristin hangi yöntemi kullanacağı tedavide nasıl bir süreç izleyeceği hastadan hastaya göre değişebilmektedir.
Psikiyatristler 6 yıllık doktorluk eğitimi aldıktan sonra 5 yıllık psikiyatri uzmanlığı eğitimi görürler.
Hastalarının tedavilerinde ilaç ve/veya psikoterapi yöntemlerini kullanabilir. Terapi eğitimi alan psikiyatristler tedavilerinde bu iki yöntemi de kullanabilmektedir.
Psikologlar Fen-Edebiyat fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilerdir.
Ruh sağlığı problemi bulunan hastanın öncelikle psikiyatrist tarafından değerlendirilip teşhis ve tedavisinin düzenlenmesi gerekir. Bazen hastanın tedavisinde ilaç tedavisi ve terapi kombine olarak düzenlenebilir. Terapi seansları özel terapi eğitimi almış psikiyatrist veya psikolog tarafından yürütülür.
Bağımlılık yapan az sayıda ilaç var ve çok gerektiğinde dikkatli bir şekilde hastalarımızda kullanıyoruz.
Hastalarımıza ilaçların çok kısa sürede bağımlılık yapabileceği ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söylüyoruz. Bu yeşil reçeteye tabi olan anksiyolitik (xanax, rivotril,diazem vb..) ilaçların, yüksek dozlarda ve uzun süre kontrolsüz kullanımlarında bağımlılık riski mevcuttur.
Ancak psikiyatride kullanılan antidepresanlar (cipralex, prozac, lustral, paxera, prozac vb..), antipsikotikler (seroquel,risperdal, zyprexa, vb..) ve duygudurum düzenleyici ( depakin, lityum, vb..) ilaçlar ise bağımlılık yapmazlar.
İlk görüşme sırasında kişinin ayrıntılı psikiyatrik muayenesi ve tanısal açıdan değerlendirmesi yapılır, herhangi bir hastalığı bulunmayan, danışmanlık amaçlı başvurusu olan kişilere de soruna odaklı danışmanlık hizmeti verilir.
Psikoterapiler, gerekli eğitimleri almış ve sadece ruh sağlığı profesyonellerince uygulanabilen tedavilerin tümüne verilen isimdir. Psikoterapi türlerine örnek olarak; bilişsel davranışçı terapiler, grup terapileri, EMDR, hipnoterapi, klasik psikanaliz, dinamik psikoterapiler, sanat terapisi sayılabilir. Bir çok psikoterapi yöntemi mevcut olup her rahatsızlığa etkili olan tek bir yöntemden de bahsedemeyiz. Kişiye özel psikoterapi yöntemi seçilir ve tedaviye başlanır. Bazen birkaç psikoterapi yöntemi birlikte kullanılabilir.
Hastaların tedavilerinin yalnızca ilaç tedavisi, psikoterapi veya ilaç ve psikoterapi kombinasyonu şeklinde düzenleneceğine hastanın ihtiyaçları doğrultusunda psikiyatrist psikoterapist karar verir ve tedavi süreci hastalığın/danışılan sorunun gidişatı, kişinin tedaviye uyumu, kişilik özellikleri, başvuru nedeni haricinde ek yardım almak istediği problemler, sosyal desteği vb. birçok faktöre bağlı değişir.
Psikoterapilerde uygulanan seans sıklığı ve süresi bağlı olunan kişinin başvuru nedenine, şikayetlerinin şiddetine, kişilik özelliklerine, sosyal desteğine vb., terapistin bağlı olduğu ekole bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kısaca bilgi vermek gerekirse psikanalitik yönelimli terapiler yıllarca sürebilirken çözüm odaklı olan, daha hızlı sonuç alınan örnek olarak bilişsel davranışçı terapi ekolünde başvurulan soruna bağlı olarak 4-10 seans arasında seans sayıları değişebilmektedir. Ancak daha uzun süreli çözüm gerektiren kişilik bozukluğu gibi durumlarda veya eşlik eden problemlerin fazla olması gibi durumlarda bilişsel davranışçı terapi seansları da daha uzayabilmekte, aylarca bazen yıllarca sürebilmektedir.
Bazı terapi yaklaşımlarında kısa sürede çözüm odaklı, hedefe hızlıca götüren, hızlı bir şekilde düzelme sağlayan bir yaklaşım benimsenmiştir. Bunları özetle sıralayacak olursak; bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, çözüm odaklı terapiler, hipnoterapi sayılabilir. Bununla birlikte her hastaya her terapi türü uygulanamamaktadır. Psikoterapistiniz sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun olan terapi yaklaşımıyla tedavi planınızı yürütecektir.
Terapi seansları genellikle 50 dk. sürmektedir ve önce haftada bir olarak başlayan seanslar sonra 2 haftada bir, ayda bir olmak üzere seans sıklığı değişmektedir. Hastanın ilerleme hızına ve problemin şiddetine bağlı olarak seans sayısı değişmektedir.
Hedef kısa sürede hızlı ve kalıcı iyileşme sağlamaktır. Problem bazen bir kaç seansta çözülebildiği gibi, bazen çeşitli etkenlere bağlı olarak 8-10 seans sürebilmektedir.
Bireysel terapi seansları sessiz bir odada yalnızca hasta ve terapist ile gerçekleşir. Eğer gerek duyulur ise hastanın bir yakını, hastanın izniyle görüşmeye alınabilir. Çift terapisi ve cinsel terapi seansları ise çift ile birlikte yürütülür.
Psikanalitik psikoterapi ,bilişsel davranışçı terapi, grup psikoterapisi, aile- çift terapisi, cinsel terapi ,sanat terapisi, psikodrama,çözüm odaklı terapi, emdr terapisi hipnoterapi vb. sayabileceğimiz yüzlerce terapi çeşidi bulunmaktadır.
Telif Hakkı © 2018 Melek Cengiz Mete Muayenehanesi - Tüm Hakları Saklıdır.