Psikoterapi Nedir?
Psikoterapiler, gerekli eğitimleri almış ve sadece ruh sağlığı profesyonellerince uygulanabilen tedavilerin tümüne verilen isimdir. Psikoterapi türlerine örnek olarak; bilişsel davranışçı terapiler, grup terapileri, EMDR, hipnoterapi, klasik psikanaliz, dinamik psikoterapiler, sanat terapisi sayılabilir. Bir çok psikoterapi yöntemi mevcut olup her rahatsızlığa etkili olan tek bir yöntemden de bahsedemeyiz. Kişiye özel psikoterapi yöntemi seçilir ve tedaviye başlanır. Bazen birkaç psikoterapi yöntemi birlikte kullanılabilir.
Psikoterapide Ne Olur? Psikoterapi Nasıl Fayda Sağlar?
Psikoterapinin faydalı olması için en önemli unsur danışanın psikoterapistiyle kurduğu ilişkidir. Bu ilişki güven üzerine dayalı, karşılıklı işbirliğine dayalı bir ilişki sürecidir. Danışan en mahrem konularını yargılanmadan, eleştirilmeden paylaşma imkanı bulur. Psikoterapist danışanın sorunun kaynağını, etkilerini ve çözüm yollarını tespit ederek danışanına has bir iyileştirme süreci planlanmasına yetkin kişidir.
Psikoterapiden Herkes Fayda Görebilir mi? Psikoterapi Her Zaman Faydalı mıdır?
Psikoterapinin faydalı olması için kişinin bu tedavi sürecine inanması ve psikoterapiye gönüllü bir şekilde gelmesi gerekir. Aksi takdirde psikoterapist ne kadar profesyonel olsa bile kişiye faydalı olma şansı azalır.
Psikoterapi Seansları ile Kaç Seansta Tedavim Biter?
Yalnızca tek bir seansta fayda görenler olduğu gibi yıllarca psikoterapiye devam eden danışanlar da vardır. Psikoterapistin uyguladığı terapi türüne , danışanın kişilik özellikleri, ne kadar zamanı olduğu, maddi olanakları ve sorunun özelliklerine, şiddetine göre değişiklik göstermektedir.
Telif Hakkı © 2018 Melek Cengiz Mete Muayenehanesi - Tüm Hakları Saklıdır.